Blomstrer rastløsheden i sommerferien?

Måske er det et godt tidspunkt at få kigget på den og finde mere ro og balance i livet

Sommerferien står for døren, og det er for de fleste en tid til et velfortjent hvil oven på et langt hektisk forår. Alligevel er der nogen, der har svært ved at slappe af, når endelig feriedøren åbner sig. Tankerne myldrer derudaf, søvnløsheden melder sig, og den indre slumrende rastløshed begynder for alvor at vågne. Spørgsmål som ”Hvad er der galt med mig? Hvorfor kan jeg ikke slappe af?” spirer måske frem i mørket og fører til en spiral af negative tanker, irritation og lavt selvværd.

Eller også bliver rastløsheden omsat hensynsløst i mere eller mindre usunde coping aktiviteter. Nogle bliver ligefrem til en tikkende feriebombe, der venter på en undskyldning for at eksplodere i vrede og raseri.

Så hvad er der galt?
Og hvorfor er det svært at nyde det velfortjente hvil?

Lad mig starte med at sige at det sagtens kan tage nogle dage, at omstille sig fra en travl ferieafslutning til pludseligt at have fuldstændigt fri, og det kan føles som rastløshed og uro. Men når rastløsheden ikke slipper, så kan der være en stor portion livskvalitet at hente ved at undersøge nærmere, hvad der er på færre.

Det er så her, det bliver lidt vanskeligt.

Fordi løsningen ligger i at blive ved rastløsheden. At lade være med at flygte fra den og kaste dig ud i tankemylder og coping mekanismer. Det kan være du nu tænker, ”Tankemylder er da ikke noget jeg kan gøre for og styre!!”. Det er det og det er det ikke.

Tankemylderet er et produkt af rastløsheden, så du kan sådan set ikke gøre for tankemylderet, men du kan gøre noget ved det ved at lære at håndtere det på en ny måde. Problemet er at rastløshed er en kropslig fornemmelse og du forsøger sandsynligvis at løse den ved at tænke dig til en løsning. Det svarer lidt til at prøve at lære at svømme ved at læse en bog om svømning. Tankerne giver dig måske teoretisk viden om svømning, men de kan ikke give dig den direkte erfaring og forvandling kroppen har brug for. Hvis du er bange for vandet, så kommer du aldrig i nærheden af at lære at svømme.

De redskaber du skal bruge, er kontraintuitive til, hvad du har lært

Du skal gå fra:

 • handling til ro.
  Ro og tid er vigtig for at arbejde med rastløsheden. Det er vigtigt at vende dig langsomt til at blive ved de følelser og fornemmelser du har for at lære hvad de handler om.
 • tanke til krop.
  Kropsbevidsthed er vigtig fordi den kan fortælle dig noget om de implicitte erfaringer og erindringer som giver anledning til rastløsheden.
 • søgen mod det behagelige til bliven ved det ubehagelige.
  Det ubehagelige er jo det du gerne vil undgå. Ved at lære at blive ved det tvinger du dig selv til at forholde dig til det.
 • graven i fortid og fremtid til bliven i nuet.
  Planlægning og dvælen ved fortiden har sin plads, bare ikke når det kommer til personlig udvikling og arbejdet med dig selv. Det er først når du forbinder de kropslige fornemmelser til det der forgik engang at det er relevant. Derfor er der mere at hente ved øve dig i at blive i nuet.
 • konceptualisering til sansning.
  Når du bliver ved det du opfanger med dine 5 sanser uden at fortolke det, vil du overraskes over, hvor meget ro der kan komme i dit liv og hvor meget, der folder sig ud for næsen af dig.
 • klar alt selv til at få hjælp og vise sårbarhed.
  Det at klare sig selv har måske været nødvendigt for dig for at komme igennem dit liv indtil nu. Men vores nervesystem er bygget til kontakt med andre mennesker, og derfor er der utrolig meget at hente ved at bygge tillidsfulde relationer.
 • at forsøge at ændre dig til at lære at acceptere dig selv som du er. Du kan ikke tvinge en tulipan til at vokse ved at hive den i hovedet. Så det gælder om at finde ressourcen til at kigge på dig selv med kærelige øjne. 

Du skal altså lære at tåle det ubehagelige og evt. gøre op med nogle af fortidens uafsluttede hændelser, som ligger og banker på i mørket.

Så måske er sommerferien og den tid den forhåbentligt giver, en god til at begynde at vende dig imod rastløsheden i stedet for at løbe fra den.

Hvad kan du gøre herfra?

Du kan læse mere om rastløshed i min artikel ”hvad gør du med rastløsheden”, hvor du også får nogle redskaber til at begynde arbejdet. 

Min bog om angst, indeholder mere uddybning og flere redskaber. Den kan du købe på saxo.com for 50 kr. Selvom angst og rastløshed ikke nødvendigvis er det samme, så er der mange fællestræk, også i redskaberne du kan bruge til at hjælpe dig selv.

Og ellers er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale og høre, hvordan du kan arbejde med rastløsheden i psykoterapi.

Få en gratis forsamtale

Hvis du har brug for hjælp til at forstå din rastløshed bedre, er der hjælp at hente i psykoterapi. Gennem terapi får hjælp til at rumme dine egne følelser og til at forstå hvad du er oppe i mod.

Indtast dit navn og telefonnummer, hvis du vil ringes op og få en snak om, hvordan du kan arbejde med dig selv gennem psykoterapi.

Du er også velkommen til selv at ringe på:

 

FÅ EN GRATIS FORSAMTALE

Ikke flere indlæg