Voksent barn af en alkoholiker

Bliv fri af din opvækst i et hjem med alkoholmisbrug

Du får i dette indlæg et indblik i konsekvenserne og hvordan du arbejder med dem som voksen.

Sundhedsstyrelsen estimerer at:

 • Ca. 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol
 • Ca. 585.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol
 • Ca. 140.000 danskere er afhængige af alkohol
 • I Danmark vokser ca. 122.000 børn mellem 0-18 år op i familier med alkoholproblemer
 • I alt vurderer 632.000 voksne danskere, at de er vokset op i familier med alkoholproblemer

Kilde: Forebyggelsespakke Alkohol

Med andre ord er du ikke alene. Der er mange i Danmark, som dagligt kæmper med følgerne af at være voksent barn af en alkoholiker. Der er heldigvis også mange, der bliver fri af fortiden og finder ro og accept. 

Det værste var den konstante usikkerhed

“Når jeg kom hjem fra skole, vidste jeg allerede inden jeg tog i dørhåndtaget om mor var fuld. Nogle gange var det nemt at spotte. Hun lå ganske enkelte halvt bevidstløst på sofaen og jeg skyndte mig at få hende i seng i håbet om, at hun kunne nå at sove den ud inden far kom hjem. For ellers brød helvede løs.

Andre gange var jeg i tvivl. Det var næsten værre. Et sløret blik, en snøvlet udtalelse eller færten af sur billig vin i luften. Så skældte jeg hende hæder og ære ud, truede hende med at ringe til far eller styrtede ud ad døren. Eller også gennemsøgte jeg køkkenet for at finde de steder, hun gemte sin papvin, konfronterede hende og hældte lortet ud i vasken.

Det værste var den konstante usikkerhed, tvivl og håbløse søgen efter, hvad jeg kunne gøre for at gøre det bedre. Frygten for at nogen uden for familien ville opdage det. Isolationen og ikke at have nogen at tale med. Magtesløshed. Jeg kan huske, at jeg græd meget hver dag. Indtil jeg gav op og lagde låg på følelserne.”

Ovenstående er et brudstykke fra min egen historie. Jeg har igennem mange samtaler med andre i lignende situation og psykoterapi fundet langt større balance, ro, glæde og frihed i livet.

Det vigtigste er at bryde isolationen

Du begynder at blive fri, når du åbner op for din historie, dine følelser og får udtrykt den smerte du har i dig. Når du fortæller din historie til nogen, som du har tillid til. Når du erkender det traume, du har været igennem og dagligt gennemlever.

Det vigtigste råd jeg kan give dig, er at tale med nogen. Igennem din opvækst har du lært at klare dig selv. At værne om dine egne følelser. Det er ved at bryde med det, du altid har gjort, at du finder en vej ud.

Udover psykoterapi, findes der mange kilder til hjælp, som du kan benytte dig af ganske gratis. Fx:
TubaAca Danmark og Landsforeningen Lænken.

Det er ikke nogen spøg at vokse op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre har et alkoholmisbrug. Som barn lærer du strategier til at håndtere den kaos og usikkerhed, som dine omsorgspersoner kaster dig ud i. Strategierne du lærte som barn, hænger fast i dig som voksen, og kan have alvorlige konsekvenser for dig og dine omgivelser. Du er med andre ord blevet et “voksent barn af alkoholiker”. 

Det er meget individuelt, hvilke konsekvenser det har for dig. Det afhænger meget af, hvilken støtte du har haft fra dine omgivelser og hvornår i dit liv din ”omsorg”-persons alkoholmisbrug er begyndt. Grundlæggende er, at det med stor sandsynlighed giver dig problemer med dine nuværende relationer og dit eget syn på dig selv.

Måske du kan genkende nogle af nedenstående symptomer. Du har:

 • udfordringer med at sætte grænser. Det er svært at sige nej
 • svært ved at sætte ord på og vise følelser
 • udbrud af raseri eller sorg, der syntes at komme som lyn fra en klar himmel
 • skyldfølelse når du gør noget godt for dig selv
 • lavt selvværd – en mere eller mindre konstant følelse af ikke at være god nok
 • selvbebrejdelse over ikke at kunne hjælpe misbrugspersonen
 • egne misbrugsproblemer
 • er mere optaget af andre end dig selv
 • svært ved egne relationer og parforhold
 • stor tvivl når du skal træffe beslutninger
 • fysiske og kroniske symptomer og smerter

Læs mere om hvordan du arbejder med lavt selvværd

Psykoterapi kan hjælpe dig med at blive fri af din opvækst

I psykoterapi arbejder du med følgerne af at være vokset op i et hjem med alkohol ved at fokusere på, hvad der fylder for dig her og nu. Det handler ikke om at analysere, hvad der skete, og hvem der gjorde hvad. Derimod handler det om at arbejde med dine tanker, følelser og kropslige reaktioner, som de opstår i terapisessionen.

Terapien er en samtale, hvor jeg hjælper dig ved at rette din opmærksomhed, på det du gerne vil arbejde med. Hvis det er din historie der fylder, så er det den, der får plads.

Du får i terapi mulighed for på en respektfuld måde at bearbejde dine følelser og tanker. På den måde vil du hele den smerte, som svigtet efterlader i dig.

Få en gratis forsamtale

Du er velkommen til at kontakte mig og få en snak om, hvordan psykoterapi kan hjælpe dig med at slippe fri for lænken af en dysfunktionel opvækst.

Indtast dit navn og telefonnummer, hvis du vil ringes op.

Du er også velkommen til selv at ringe på:

 

TAG KONTAKT

Der er ikke flere indlæg at vise...