Er du rigtig vred? Sådan håndterer du vrede

Nedenstående spørgsmål giver dig et indblik i, om du har udfordringer med vrede, og hvordan du håndterer dem

Vrede er en naturlig og vigtig følelse som alle mennesker mærker i større eller mindre grad. Mange har igennem deres opvækst og liv været i situationer hvor vreden skulle pakkes væk, da det ellers ville få konsekvenser. Som resultat oplever de sandsynligvis situationer i hverdagen, der er påvirket i negativ grad.

Nedenstående spørgsmål giver dig et indblik i, om du har udfordringer med vrede, og hvordan du håndterer dem. Måske bliver du overrasket over nogle af symptomerne, som du normalt ikke forbinder med vrede.

Vrede opstår ofte når, det vi forventer og det der rent faktisk sker, er forskellige. Det kan give dig en følelse af tab af kontrol eller magtesløshed og så reagerer du med et vredesudbrud. Det kan være helt små ting, som fx at du:

  • kører i bil i dine egne tanker og der er en der skærer ind foran dig
  • sidder stille og roligt i stuen og der kommer et barn ind og larmer
  • har lagt en plan for weekenden og din kæreste forslår en ny aktivitet
  • nogen modsiger dig med en anden holdning

Det er naturligt at blive bange, hvis der er optræk til vold. Det kan dog være et tegn på at har noget med i bagagen, hvis uroen bliver hængende lang tid efter du har flyttet dig ud af potentiel farezone eller du tydeligvis ikke er i fare. Det er skelnen mellem ”Pyt, det har ikke noget med mig at gøre” eller ”En irrationel frygt for at blive inddraget i konflikten, der hænger ved længe efter”. Du er sandsynligvis bange for vrede generelt inklusiv din egen og at du dermed fortrænger den. Når du fortrænger din egen vrede kan du have svært ved at sætte grænser eller er urolig og måske ligefrem depressiv.

Når du er i konflikt med en anden, kan du indrømme over for dig selv at du vred på vedkommende, uden at du behøver at begrunde eller forsvare, hvorfor du er vred?

Nogle gange løses konflikter ikke med det samme. Så hænger vreden ved. Har du dårligt kontakt til din vrede, så vil du sikker ofte finde dig selv i en tilstand hvor din hjerne spinder og du bruger en masse tid på ”forklar mig røv” og begrunde eller retfærdiggøre din vrede. Hvis du har god kontakt til vreden, så kan du mærke din helt igennem og har lettere ved at slippe den igen.

Vrede er en helt naturlig følelse, som vi alle har. Hvis du siger om dig selv at du aldrig bliver vred, så kan det være at din vrede viser sig mere subtilt. Måske har det været farligt for dig at vise vrede tidligere i livet, så du har pakket den helt væk. I så fald, vil den vise sig på andre måder i din adfærd. Fx gennem sarkasme, kropssprog, urolighed eller depressive tendenser.

En sund vrede er typisk et symptom på at noget udefra er ved at overskride din grænse, eller du er uenig. At kunne dosere passende vrede i forhold til situationen er sundt. Hvis du af en eller anden grund undgår at sige din mening, sige nej eller hvis din vrede er ude af proportioner med situationen, så er du måske et sted hvor vreden ikke føles naturlig for dig.

Hvis du har ørerne fulde af ting du skal og ikke har ro i livet, så vil dit tolerancevindue være meget lavt og så er det du reagerer anderledes end du vil gøre normalt. Vi har meget svært ved at regulere vores følelser når vi ikke er i balance og så er det at låget kan ryge af. Her er vreden et symptom på at din kalender er fuld og du har brug for noget ro.

Vrede er ligesom damp i en kedel, på at tidspunkt bliver trykket så højt at låget eksploderer af. Og så er det, at det går ud over mennesker, som ikke har noget med din vrede at gøre.           

Når det sker, så ligger der helt sikkert en tidligere situation bag, som du ikke har fået afsluttet. Det kan fx være et møde du har haft tidligere på dagen, eller det kan også være noget, der ligger længere tilbage. Kig din dag igennem og noter dig, hvor du først har sporet en spirende irritation.

Vi er alle forskellige og nogle har kortere lunter end andre. Det er også meget forskelligt hvor meget vi viser i forskellige sociale omgangskredse. Det herskende problem her er måske hvordan du selv har det med dit temperament. Det kan nemlig være et selvforstærkende problem for dit velvære, hvis du både har kort lunte og samtidig har det dårligt med det.

Håndtering af vreden. Sådan gør du.

Vrede har mange nyancer og her kan du læse nogle af de forskellige udtryk den har og hvad du selv kan gøre. Du kan også få flere konkrette værktøj i din mailbox. Skriv dig op her og få værktøj tilsendt over de næste par uger.

Jeg passer på dine persondata. Klik her for at læse persondatapolitikken.

Vreden føles ukontrollerbar

Når vreden ikke kan måle sig med det der udløser den, så handler det altid om noget andet. Det der sandsynligvis sker er, at du ubevidst bliver triggereret af situationer, hvor du oplever din kontrol bliver truet. Så dukker fortidens fortrængte frustration op.

Det du skal gøre her, er at undersøge (når du er i ro), hvornår du har været i situationer, hvor du har følt du magtesløs eller ude af kontrol. Det kan at fx som barn i længere tid har været i en ukontrollerbar situation med afhængighed til voksne, der ikke var der i tilstrækkelig grad for dig eller at du har været udsat for et traume. Når du dybt i dig forstår hvad hvordan det hænger sammen med dagligdags situationer kan du begynde at give slip på vreden inden du eksploderer.

Vreden har rødder i fortiden

Måske har du en historik med vrede mennesker som bliver aktiveret når du er i nærheden af vrede mennesker. Det kan være sundt for dig at kigge på din egen vredes historik? Hvem og hvad bliver du vred på? Om nogen? Har du en historik med vrede mennesker? Måske er du vokset op i et hjem med misbrug. 

Hvilke mennesker i din omgangskreds genkender du som vrede? Og er du bange for dem? Vil du indrømme at du er vred på dem?

Lær dig selv at kende

Hvad er dit grundtemperament og hvordan har du det med det? Vi er forskellige og nogle gange, vil vi ikke være som vi er. Hvis du er en person med et farverigt temperament og det meste af livet har fået at vide at du ikke må vise din vrede, så har du det sikkert ikke så godt med dig selv og prøver at ændre noget du ikke kan ændre. Arbejdet for dig her er at lære at acceptere dig selv som du er.

Gør skaden god igen

Vi laver alle fejl en gang i mellem. Det er nærmest umuligt at være i balance hele tiden og dermed er det uundgåeligt at svare kort for hovedet en gang i mellem. Hvis vi evner at gøre det godt igen, fx ved at undskylde, så sker der ikke nogen skade i din relation. Tværtimod, kan det være med til at styrke et forhold. (Medmindre du gentagende gange lover at ændre dig og ikke gør det!). Hvis du derimod ikke får gjort det godt igen, risikerer du at den underliggende skyldfølelse bliver liggende og kan være med til at udløse et vredesudbrud hurtigere en anden gang. Så hvor god er du til at rette op på dine fejl?

De kognitive redskaber

Det er altid godt hvis du kan give dig selv en pause eller træde lidt væk fra situationen du står i. Det er her at øvelser som at tælle til ti inden du reagerer, tage en pause og gå et andet sted hen eller at tage nogle dybe vejrtrækninger er hjælpsomme, fordi det giver dig mulighed for at trykke på ”pyt” knappen eller at tilpasse din vrede til situationen. Du får mulighed for at bruge din kognitive evner, din tankekraft til at analysere situationen, mærke efter og skille skidt fra kanel.

Problemet er at du kun har et splitsekund til at reagere inden dine automatreaktion tager over. Derfor skal du væbne dig med tålmodighed og gøre forarbejdet for at forstå hvad vrede handler om. Så er det du får en kile ind, og ganske langsomt vil du opleve, at der er flere og flere situationer, hvor du reagerer anderledes.

Kig på dig selv med milde øjne

Husk at der altid er en god grund til at du gør som du gør. Selvom dine handlinger måske ikke er hensigtsmæssige, så er der altid en dybere årsag til at vi reagerer som vi gør – også med vrede. Så se om du kan finde et syn på dig selv, der er mild og kærlig. Du behøver du ikke at gøre det alene. Den største gave du kan give dig selv, er at vende dig mod andre og finde ud af at du ikke er alene med svære følelser.

Det er vigtigt at du finder nogen, der ikke prøver at ændre dig, men giver dig plads til at være som du er. Så er det forandringen kommer og du finder roen og evnerne til at få et liv i bedre balance.

Få en gratis forsamtale

Hvis du kæmper med vredesproblemer, kan psykoterapi hjælpe. Gennem terapi får du indsigt i de grundlæggende årsager til din vrede. Du lærer sundere måder at håndtere den på og udvikler bedre kommunikations- og problemløsningsevner. Du lærer at udtrykke din vrede på en mere produktiv og sund måde, hvilket fører til forbedrede relationer og velvære i livet.

Med den rette støtte og vejledning kan psykoterapi hjælpe dig med at få kontrol over din vrede og leve et liv med mere ro og tilfredsstillelse.

Indtast dit navn og telefonnummer, hvis du vil ringes op og få en snak om hvordan psykoterapi kan hjælpe dig med at få styr på din vrede.

Du er også velkommen til selv at ringe på:

TAG KONTAKT

Ikke flere indlæg

Tag kontrol over din vrede – start i dag!

Har du svært ved at kontrollere din vrede?

Få tilsendt mine 5 mest effektive tips til vredeshåndtering og start din rejse mod et liv med mere indre ro og bedre relationer.

Jeg deler min ekspertise, så du kan lære at tøjle vreden og skabe positiv forandring i dit liv.

Tilmeld dig nu og modtag tips med det samme!

Jeg passer på dine persondata. Klik her for at læse persondatapolitikken. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet